Havvindteknologi


Danmark var pionerer på grøn energi fra havvind. For at bremse klimakrisen skal vi skabe en verden, der kører på grøn energi. Kimaet forandrer sig hurtigt og for at bremse klimakrisen, skal vi hurtigt skabe en verden der udelukkende kører på grøn energi. Dét er vores vision.

Vores målsætning er at levere grøn strøm til 30 millioner mennesker i 2025 og til 80 millioner mennesker i 2030 globalt.
I august 2022 stod verdens største havvindmøllepark, Hornsea 2, færdig. Den ligger udfor den Britiske kyst og har en kapacitet på 1.3 gigawatt. Det svarer til grøn strøm til 1.4 millioner hjem.

Vejen til en grøn global energisektor


For at holde temperaturen under 1.5 grader har vi travlt. På globalt plan skal der bygges dobbelt så meget grøn energi i de kommende år frem mod 2030, som der er blevet bygget globalt indtil nu.

Klimakrisen kan blive en global katastrofe, hvis ikke vi handler i tide. Alene af den årsag er det afgørende at vi når i mål med den grønne omstilling. Vi ved samtidigt, at omkostningerne ved at holde den globale temperatur under 1.5 grader er langt mindre end hvis ikke vi når det mål.

Højere målsætninger og tempo kan få os i mål


Drømmen om konkurrencedygtig grøn energi er gået i opfyldelse. Det giver os og andre virksomheder mod på at investere i meget mere ny grøn energi. Vi har brug for at verdens regeringer sætte høje målsætninger, og finder områderne hvor havvindmølleparker, solceller og landvind kan opføres. Det gør det muligt for os, i den grønne energiindustri, at investere og opføre energien, der skal få os i mål. Vi har tre råd til verdens politikere og regeringer:

1. Udbyg havvind i stor skala
Stor skala er afgørende for at vindindustrien kan undgå flaskehalse i værdikæden. Det vil sikre at alle dele af værdikæden lige fra producenterne af vindmøller til installatører kan investere i den nødvendige kapacitet.

2. Muliggør efterspørgselsdrevet udbygning af havvind
Ved at muliggøre udbygning af havvind i direkte forbindelse til industrien, der efterspørger energi til produktion. Det kan sikre et supplement til offentlige udbud, der har flere fordele, som risikominimering for staten og skatteborgere, hurtigere udbygning af havvind og større stabilitet i el-nettet.

3. Få styr på infrastrukturen
Behovet for elektricitet fra vedvarende energi, både gennem direkte og indirekte (PtX) elektrificering, vil kræve mere en dobbelt så meget elektricitet, som vi bruger i dag. Det gør det nødvendigt at udbygge det europæiske elnet allerede nu.

Tre vindmøller
Havvind: fra Danmark til verden

Havvind: fra Danmark til verden

Det globale havvindmølleeventyr havde sin spæde start i Danmark og er nu en uundværlig brik i den globale, grønne omstilling af energisektoren.