Verdensførende i havvind
Vi har bygget mere havvind end nogen andre selskaber i verden.
Vi arbejder hver dag for at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi.
Vi arbejder hver dag for at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi.
Drømmen om konkurrencedygtig grøn energi er gået i opfyldelse. Derudover er flere lande gået med i større og mindre aftaler som hhv. den globale Paris-aftale i 2015 og Esbjerg-deklarationen mellem Nordsø-landene i 2022. Det viser, at vores energipolitiske udvikling og prioriteringer er på rette vej, hvilket betyder, at den grønne energiindustri kan investere i og opføre meget mere ny grøn energi. Alligevel bliver udviklingen bremset. Vi har derfor brug for, at verdens regeringer går sammen om at sikre rammerne for, at vi kan levere på ambitionerne. Vi har de tre følgende råd til verdens politikere og regeringer:
1. Skab muligheder i markedet
Vi skal turde tænke større og mere langsigtet, når vi planlægger udbygningen af havvind. Det handler blandet andet om at frigive mest mulig kapacitet i store statslige udbud, hurtigst muligt. For så snart industrien ved hvor, hvornår og hvor meget havvind der skal opføres - og af hvem - kan den begynde at investere i at udbygge værdikæden og klargøre de enorme projekter, som dermed kan implementeres mere effektivt. Derudover er det vigtigt, at udbud understøtter en bredere værdiskabelse. Vi skal ikke kun konkurrere på pris, men også på fx naturhensyn, systemintegration og lokal forankring.
2. Muliggør markedsdrevet udbygning af havvind
Ved at åbne op for en mere markedsdrevet udbygning af havvind ved siden af de statslige udbud, skaber vi mulighed for en hurtigere omstilling af industrien, uanset om det er til direkte elektrificering eller indirekte elektrificering via fx brintproduktion. Vi kan ikke gennemføre en grøn omstilling uden at få virksomheder og industrien med – og med direkte linjer kan vi gøre det på en måde, der ikke belaster det samlede system.
3. Få styr på infrastrukturen
Allerede i dag oplever vi både i Danmark og i vores nabolande, at elnettet har svært ved at imødekomme den voksende produktion og det stigende energibehov. Det giver dyre flaskehalse i systemet, som bremser den grønne omstilling, og gør det dyrere for forbrugeren. Når vi i fremtiden efterspørger mere end dobbelt så meget elektricitet som vi bruger i dag, vil det betyde, at enorme mængder grøn strøm skal kunne transporteres rundt på tværs af Europa. Derfor skal vi allerede nu udbygge det danske og europæiske elnet. På sigt vil det også kræve, at der etableres et europæisk brintrørledningsnet.