Klimaudfordringen
Konsekvenserne af klimaforandringerne bliver stadig tydeligere, og verdens lande er samlet nødt til at halvere udledningen af drivhusgasser inden 2030
Vi ser allerede konsekvenserne af klimaforandringerne, både ude i verden og herhjemme, blandt andet i form af vedvarende hedebølger, tørke, og voldsommere vejr. Den gennemsnitlige globale temperatur er steget med ca. 1,1 °C i forhold til før industrialiseringen, og det påvirker vores klima negativt. Videnskaben anbefaler derfor, at vi sætter en stopper for den globale opvarmning ved 1,5 °C.
Hvis vi passerer de 1,5 °C, er der risiko for, at det vil udløse en kaskade af negative begivenheder, så som hurtigere afsmeltning af permafrosten, flere skovbrande, hvorved skovene afgiver CO2 i stedet for at optage det og at havene forsures, så de ikke kan optage samme mængde CO2. Ekstremt vejr vil blive mere almindeligt og føre til uoprettelige skader på klimaet, habitater og dyrearter. Desuden risikerer folk i de hårdest ramte egne at blive drevet fra hus og hjem.
For at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C viser klimaforskningen, at den globale CO2-udledning skal halveres inden udgangen af 2030, og at nettoudledningen skal være nul inden 2050. Men udledningen stiger fortsat støt, og den globale udledning af drivhusgasser anslås til at udgøre omkring 59 gigaton i 2019, det højeste niveau, der nogensinde er målt.