Havvindindustrien har gennemgået en enorm udvikling fra eksperiment til konkurrencedygtig industri.
Det hele startede i Danmark, og Ørsted var med.
Grøn strøm fra havvind er på få årtier gået fra at være en uprøvet idé til i dag at være en energiform, der produceres i stor skala. Historien om denne udvikling begyndte i Danmark for 30 år siden, og i dag er energiformen en uundværlig brik i den grønne omstilling verden over.
Fra verdens første til verdens største
I det lave vand ved Vindeby på Lolland opførte vi verdens første havvindmøllepark i 1991. Her lagde vi fundamentet til et globalt havvindeventyr, hvor fossile brændsler kan erstattes af grøn energi.
Selvom den danske olie- og gasindustri havde gode udsigter i starten af 1990’erne, blev det politisk besluttet, at der også skulle investeres i vedvarende energiformer. Der var allerede bygget vindmøller på land, men nu skulle der eksperimenteres med at bygge vindmøller til havs. Dermed begyndte opførelsen af verdens første havvindmøllepark, Vindeby, som et pionerprojekt, der skulle vise potentialet i havvind.
Fra pionerprojekt til global og konkurrencedygtig industri
Pionerindsatsen på havvindområdet har givet Danmark en position, hvor vi på mange måder inspirerer og viser andre lande, at grøn omstilling både er muligt og rentabelt. Havvind har i løbet af 30 år udviklet sig til en moden, gennemprøvet og konkurrencedygtig grøn energiteknologi, der viser, at vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd.
I dag er nyinstalleret grøn energi billigere end nyinstalleret fossil energi.