Ofte stillede spørgsmål til CPPA’er


Vi håber at kunne besvare størstedelen af dine spørgsmål. Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål om PPA’er. Og hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte os.

Akronymer
 • 1. Hvad er megawatt (MW), gigawatt (GW) og terawatt (TW)? 

  En megawatt er en måleenhed for elektricitet, der svarer til en million watt.
  1 megawatt = 1 million watt.
  1 gigawatt = 1 milliard watt eller 1000 megawatt.
  1 terawatt = 1 billion watt eller 1000 gigawatt.

 • 2. Hvad er en megawatt-time (MWh)?
  En MWh er den mængde elektricitet, som en kapacitet på en megawatt producerer på en time.
 • 3. Hvad betyder disse andre akronymer og udtryk? 

  ESG: environmental, social, governance (miljø, sociale forhold og selskabsledelse)
  GHG: greenhouse gas (drivhusgas)
  CPPA: corporate power purchase agreement
  PPA: power purchase agreement (elkøbsaftale)
  VPPA: virtual power purchase agreement (virtuel elkøbsaftale)
  GoO/GO: guarantee of origin (oprindelsesgarantier i EU)
  RE: renewable energy (vedvarende energi)
  REC: renewable energy certificate (oprindelsesgarantier i USA)
  REGO: renewable energy guarantee of origin (oprindelsesgarantier i Storbritannien)

Om PPA'er
 • 4. Hvad er forskellen på en fysisk og en virtuel PPA?
  Både fysiske og virtuelle PPA’er er attraktive måder at købe grøn strøm på.

  En PPA er en kontrakt om køb af strøm og tilknyttede certifikater fra et navngivet anlæg til vedvarende energi. Med en PPA kan både elproducenten og kunden sikre sig mod prisændringer på elmarkedet. Kunden kender prisen på sit strømforbrug i kontraktens løbetid, og det giver budgetsikkerhed. Samtidig opnår projektudviklere som Ørsted en forudsigelig omsætning, som er grundlaget for den fortsatte udbygning af anlæg til vedvarende energi som vindmølleparker og solcelleanlæg. Sådanne aftaler fremmer væksten i den vedvarende energisektor.

  En fysisk PPA kræver, at elproducenten (Ørsted) og køberen befinder sig på samme elmarked, eller på to elmarkeder med forbundne elnet, så den fysiske strøm kan leveres til køberen. Køberen modtager et certifikat for hver købt MWh. Certifikaterne dokumenterer, at den købte energi kommer fra et bestemt anlæg til vedvarende energi, og de kan bruges til at understøtte køberens rapportering af scope 2-udledninger.

  Med en virtuel PPA er der ingen fysisk levering af strømmen. Køberen får ikke juridisk ejendomsret til den fysiske strøm. En virtuel PPA er en økonomisk kontrakt med henblik på at sikre en fast pris. Køberen modtager dog stadig certifikater for hver købt MWh. Certifikaterne dokumenterer, at den købte energi kommer fra et bestemt anlæg til vedvarende energi, og de kan bruges til at understøtte køberens rapportering af scope 2-udledninger. 
   
  Nettoresultatet af en virtuel PPA er en mere stabil elpris for kunden og dermed budgetsikkerhed.
 • 5. Hvad er fordelene ved en CPPA sammenlignet med certifikater? 

  Der udstedes et certifikat for hver MWh grøn strøm, der produceres. Certifikater bruges til at identificere det specifikke anlæg, der har produceret den vedvarende energi, og hvilken teknologi der er anvendt (fx vindkraft eller solenergi). På den måde kan virksomheder dokumentere, at deres elforbrug stammer fra et specifikt anlæg til vedvarende energi, såsom en vindmøllepark eller et solcelleanlæg, og de kan bruge certifikaterne, når de rapporterer om deres bæredygtighedsindsats.

  Når en virksomhed køber strøm gennem en CPPA fra Ørsted, modtager den et certifikat for hver købt MWh. Her er certifikatet direkte relateret til anlægget til vedvarende energi og den mængde strøm, der er købt. Det er en gennemsigtig måde for virksomheder at rapportere deres scope 2-udledninger på.

  Certifikater, der ikke er bundet til en PPA, kan sælges på det åbne marked som en handelsvare. Prisen på certifikater, der ikke er bundet til en PPA, varierer lige så meget, som prisen på det marked de repræsenterer. Certifikater er ikke i sig selv knyttet til den strøm, som en virksomhed køber.

 • 6. Hvordan leveres strømmen fra Ørsted til min virksomhed? 
  Ørsted leverer strømmen til din energileverandør på dine vegne. Anlægget til vedvarende energi (fx en vindmøllepark eller et solcelleanlæg) producerer strøm, der sendes ud i elnettet og overføres til din energileverandør. Din energileverandør leverer derefter strømmen til forbrugsstedet i henhold til din forsyningsaftale. Dette kaldes en indirekte PPA. 

  Din energileverandør tager sig af den endelige afstemning med dit forbrug og leverer strømmen, mens Ørsted håndterer produktion, pris og certificering. Ørsted kan også afstemme leveringsprofilen, fx med en grundlastblok, hvor du modtager den samme mængde strøm hver time, hver dag.
 • 7. Hvorfor vælge Ørsted?

  Ørsted har selv gennemgået en omstilling fra at være et energiselskab, der baserede sin produktion på fossile brændsler, til at blive kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab tre år i træk af Corporate Knights’ Global 100 Index. Ørsted er globalt førende inden for havvind. Vi har stor erfaring med at opføre, eje og drive vindmølleparker over hele verden.

  Vores team er eksperter i CPPA’er. Vi står klar til at hjælpe dig med at forstå aftalen og navigere i de komplekse termer, lige fra du kontakter os første gang. Vi kan også hjælpe med at skabe opbakning i din organisation, fx ved at præsentere vores selskab for interne interessenter i din virksomhed.

  Ørsted A/S og Ørsted Salg & Service A/S kreditvurderes af Moody’s, og Ørsted A/S kreditvurderes derudover også af Standard & Poor’s og Fitch. Se vores kreditvurderinger og ESG-ratings.
 • 8. Betyder det noget, hvilken energikilde min PPA er tilknyttet? 
  Havvind har en højere kapacitetsfaktor, men der er fordele ved hvert enkelt anlæg til vedvarende energi. Vi anbefaler, at du vælger den energikilde, der passer bedst til din virksomheds bæredygtighedsmål – og til dit årlige elforbrug.
 • 9. Hvad sker der, hvis det ikke blæser? 

  Med en Ørsted CPPA håndterer vi denne risiko for dig, og vi garanterer en fast leveringsvolumen (grundlast). Dette adskiller sig fra strukturen i visse andre CPPA’er, hvor nul vind er lig nul strøm. 

 • 10. Kan man sige, at jeg er med til at reducere CO2-udledningen med en CPPA?

  Hver MWh, du køber via en CPPA, leveres med en oprindelsesgaranti. Certifikatet, som vi også kalder oprindelsesgarantien, er forbundet med den specifikke MWh vedvarende energi, der produceres, og fungerer som bevis for, at den købte strøm er produceret ved hjælp af vedvarende energi og kommer fra et bestemt anlæg. Certifikater kan bruges til at redegøre for en virksomheds CO2-reduktion.

  Certifikaterne fungerer som dokumentation for den vedvarende energis miljømæssige indvirkning, og de har forskellige navne i forskellige områder:

  Storbritannien: REGO
  I Storbritannien er det Office of Gas and Electricity Markets (Ofgem), der udsteder oprindelsesgarantier for vedvarende energi (renewable energy guarantees of origin) til producenter af vedvarende energi.

  Det europæiske fastland: GO
  En oprindelsesgaranti (GoO eller GO) er den europæiske ordning for oplysninger om den vedvarende energikilde.

  USA: REC
  I USA kaldes VE-oprindelsesgarantier også green tags, renewable energy credits, renewable electricity certificates (REC) eller tradable renewable certificates (TRC).

 • 11. Er der en nedre grænse for, hvor meget energi jeg skal købe via min PPA? 
  Den aftalte mængde behøver ikke at dække 100 % af jeres elforbrug. Vores PPA’er har dog normalt en minimumsvolumen på 100 GWh. Vi anbefaler, at du drøfter din virksomheds behov med en af vores PPA-eksperter. 
 • 12. Jeg ønsker at indgå en PPA med Ørsted. Hvad skal jeg gøre? 
  Du kan indsende kontaktformularen her på siden, så kontakter en af vores PPA-eksperter dig for en snak om din virksomheds behov.
 • 13. Hvad er additionalitet inden for vedvarende energi? 
  Organisationer, der indgår en PPA med additionalitet, forpligter sig til at aftage produktionen fra et nyt projekt til en fast pris. Det har en positiv indflydelse på den finansielle investeringsbeslutning, når man står for at skulle opføre et nyt vedvarende energiprojekt, der kan bidrage med mere grøn energi til elnettet.

Vores CPPA´er

Få dækket jeres virksomheds elforbrug med vedvarende energi til en bæredygtig pris.

Vores CPPA-Partnere

Læs mere om de virksomheder, der deler vores vision om at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi.

Casestudier

Læs om vores partneres motivation for at vælge Ørsted til at opfylde deres behov for grøn energi.

Fordele ved en CPPA med Ørsted

En CPPA med Ørsted giver jeres virksomhed mange fordele, både økonomisk og miljømæssigt.

Kontakt os

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til, hvordan en grøn CPPA med Ørsted kan hjælpe din virksomhed.

Dette website er beskyttet af reCAPTCHA og omfattet af Googles privatlivspolitik og servicevilkår .