Energimarkedet – Bliv opdateret på udviklingen
Der er flere faktorer som gør sig gældende, når der er tale om svingende energipriser. Invasionen af Ukraine i foråret 2022 og reduktion af russisk gas via Tyskland medførte for eksempel en kraftig stigning i priserne og en usikkerhed på energimarkederne igennem 2022. Men generelt er det en kombination af flere faktorer, som resulterer i faldende eller stigende priser.
Hvad har indflydelse på energiområdet
Vind og regn
Mindre blæst giver naturligvis mindre el fra vindmølleproduktion. Mangel på regn betyder mindre fyldte vandreservoirer, som resulterer i mindre elproduktion fra vandkraftværker.
Store europæiske udledere af CO2 skal købe CO2-kvoter svarende til deres CO2-udledning gennem EU’s kvotehandelssystem. Det gælder bl.a. virksomheder i den tunge industri men også elproducenter, der udleder CO2. Lavere udbud af kvoter kan føre til stigende priser på CO2-kvoter, som så smitter af på energipriserne.
Andre faktorer
Ud over vind og vejr og CO2 kvoter, så har andre faktorer også indflydelse på energipriserne. Et eksempel er efterspørgslen efter energi i forhold til den generelle verdensøkonomi. Udbuddet af vedvarende energi har betydning for prisen, da elproduktion fra vindenergi typisk er billigere end fossile brændstoffer. Krig og politiske uroligheder, som for eksempel situationen med Ukraine og stoppet af gas fra Rusland påvirker også energipriserne.
Energiprisernes udvikling
Det er meget svært at spå om energipriserne – et eksempel er urolighederne i Ukraine og reduktionen af russisk gas via Tyskland.
Hele den geopolitiske usikkerhed har forplantet sig i energimarkederne, hvor vi igennem 2022 oplevede meget høje priser og store prisudsving. Den fremtidige prisudvikling vil være påvirket af udviklingen af de ovennævnte faktorer, og der vil med al sandsynlighed komme nye faktorer til, der kommer til at påvirke prisdannelsen.