Solenergi og energilagring

Vi omstiller verdens energiforsyning

Solenergi er i dag den hurtigst voksende energiteknologi i verden. Hos Ørsted gør vi brug af naturens kræfter og benytter nu også solenergi til at levere grøn, vedvarende energi til befolkningen


Vi styrker elnettet

Vi tror på, at solenergi og batterilagring i kommerciel skala vil tilføre øget fleksibilitet til elnettet og dermed øget værdi.

Solenergi i kommerciel skala giver flere fordele:

 • Konkurrencedygtig på omkostninger
 • Leverer strøm, når der er brug for det
 • Mere forudsigelig produktion takket være forbedret nøjagtighed af solprognoser
 • Kombineret med batterilagring bliver solenergi til en energikilde, der kan skrues op og ned for, og det sikrer stabil strømforsyning i spidsbelastningsperioder. 

Derudover kan batterier bruges til at levere mange andre ydelser til elnettet, som vi skal udforske. Med batterier kan man reagere hurtigere på udsving i efterspørgslen end med konventionel energiproduktion. Det gør batterier til et værdifuldt og smidigt værktøj for netoperatørerne.

Ud fra et systemperspektiv vil store batterier kunne hjælpe med at balancere elsystemet, efterhånden som flere og flere variable energikilder som vind- og solenergi sluttes til nettet. Tilsvarende bliver det muligt at integrere mere solenergi i elnettet, efterhånden som flere batterier bliver tilsluttet, så der på den måde opbygges et system, hvor teknologierne understøtter hinanden.

 

Det næste skud på stammen inden for solenergi kommer i 2021, når vi færdiggør Permian Energy Center Permian Energy Center, der kombinerer et solcelleanlæg på 420 MWAC med et batterilagringsanlæg på 40 MWAC.

Her har vi aktiviteter

I de seneste år har vi udvidet vores portefølje af solenergi- og energilagringsløsninger markant. Vi udvikler, opfører og driver allerede i dag solenergi- og batterilagringsanlæg, og vi har i øjeblikket solenergi- og energilagringsanlæg med en samlet kapacitet på 460 MW under opførelse.

Læs mere om de enkelte projekter, fx antallet af solcellepaneler og deres kapacitet i listen nedenfor.

Vores solenergiprojekter og energilagringsanlæg
 • Carnegie Road energilagringsprojekt
  Energilagringsprojektet Carnegie Road ligger i Liverpool i Storbritannien og er Ørsteds første energilagringsprojekt i kommerciel skala.

  Projektet består af et selvstændigt batterianlæg på 20 MW, som omfatter tre litiumbatterier med tilhørende transformere. Anlægget er designet til fleksibel drift, så det kan skifte mellem forskellige markeder, når de lokale forsyningsselskaber har brug for hjælp fra anlægget.
  Fakta  
  Sted Liverpool, Storbritannien
  Kapacitet 20 MW (vekselstrøm)
  Idriftsættelse Anlægget kom i kommerciel drift i december 2018.

 • Oak Solcelleanlæg
  Solcelleanlægget Oak ligger i Fairfield i New Jersey og har overgået den forventede årlige produktion hvert år, siden det blev idriftsat.

  Hele anlægget står på et ca. 41 hektar stort areal og består af 53.200 solcellepaneler. Det tog kun 18 måneder at udvikle projektet fra idé over projektering til kommerciel drift i 2012. Ved idriftsættelsen var solcelleanlægget Oak det største solenergianlæg øst for Mississippi, som ikke var ejet af et forsyningsselskab.
  Fakta  
  Sted Fairfield Township, New Jersey
  Antal solcellepaneler 53.200
  Kapacitet 10 MW (vekselstrøm)
  Idriftsættelse Anlægget kom i kommerciel drift i maj 2012.

 • Permian Energy Center
  Permian ligger i Andrews County i Texas og er et solenergi- og energilagringsprojekt med en samlet kapacitet på 460 MW, som kan producere nok grøn strøm til at dække ca. 100.000 amerikanske husstandes elforbrug.

  Permian er en milepæl for Ørsted, som dermed er den første udvikler i USA, der råder over hele spektret af vedvarende energiteknologier i kommerciel skala: landvind, havvind, solenergi og energilagring.
  Fakta  
  Sted Andrews County, Texas
  Antal solcellepaneler 1.300.000
  Solcelleanlæggets kapacitet  420 MW vekselstrøm fra solcellemoduler leveret af Jinko Solar and JA Solar
  Energilagringskapacitet 40 MW vekselstrøm i timen
  Idriftsættelse Permian bliver idriftsat i midten af 2021

mand står på landvindmølle

Landvind


Vi har i øjeblikket landvindmølleparker
med en samlet kapacitet på 1 GW i USA
– og det er kun begyndelsen.