Hvert år leverer værkerne fjernvarme til omkring 25 % af Danmarks husstande samt strøm og systemydelser til det danske elnet. Det er moderne kraftværker, der udnytter brændslet så effektivt som muligt.
Kraftværkerne bruger primært certificeret biomasse fra produktionsskove, der er forvaltet bæredygtigt. Kul vil være udfaset helt på samtlige værker inden udgangen af 2024. Da vindmøller og solceller har overtaget en stor del af elproduktionen i Danmark, har kraftvarmeværkernes rolle ændret sig fra hovedsageligt at være leverandører af elektricitet til nu primært at være leverandører af fjernvarme samt systemydelser til elnettet, der sikrer os mod strømafbrydelser. Et kraftvarmeværk kan nemlig producere både el og varme.
CO2-udledningerne skal reduceres med 70 %
Omlægningen fra kul til bæredygtig biomasse på Ørsteds kraftvarmeværker har spillet en stor rolle i den grønne omstilling af det danske energisystem. Samtidig bidrager det til, at vi kan realisere vores vision om en verden, der udelukkende kører på grøn energi og bidrager til klimalovens1 målsætning om at reducere CO2-udledningerne med 70 % frem mod 2030. Certificeret biomasse fra bæredygtigt forvaltede skove er grøn energi, men i takt med, at det bliver muligt at bruge nye teknologier, kommer bioenergi til at spille en mindre rolle. Den teknologiske udvikling er årsagen til, at Ørsted ikke har planer om at bygge nye værker, der anvender bæredygtig biomasse, men bioenergi er en væsentlig grund til, vi stort set har udfaset brugen af kul i Danmark og derfor kan holde fossile brændsler i undergrunden.
Brændsler i Ørsteds kraftvarmeværker
I Ørsted bruger vi certificeret bæredygtig biomasse, såsom flis, træpiller og halm, til at producere bioenergi. Vores biomasse kommer fra restprodukter fra landbrug, skovbrug og savværker og stammer fra de dele af træet, der ikke efterspørges til andre produkter i møbel- og byggebranchen. De fleste af vores kraftvarmeværker bruger bæredygtig biomasse som brændsel men kan også gøre brug af gas eller kul til opstart eller som backup. Derudover bliver gas brugt til el- og varmeproduktion i perioder, hvor energisystemet har brug for hurtig respons eller ekstra kapacitet, som for eksempel når det er meget koldt, eller hvis vinden ikke blæser.
-
Avedøreværket
-
Asnæsværket
-
H.C. Ørsted Værket
-
Herningværket
-
Kyndbyværket
-
Skærbækværket
-
Studstrupværket
-
Svanemølleværket