Fremtiden for havvind i Danmark
Danmark har med sine store havarealer og gode vindforhold ideelle betingelser for at udnytte havvind til at producere store mængder grøn strøm.
Alene Nordsøen har potentiale til at blive en af Europas største kilder til vedvarende energi baseret udelukkende på potentialet for vindenergi. Den samlede produktion af vindenergi vurderes til at være over 200 GW. Det er dobbelt så meget energi, som alle Europas kulkraftværker kan producere tilsammen, hvilket er nok til at dække over 200 mio. europæiske husstandes strømforbrug. I Danmark har vi de bedste forudsætninger for at drage nytte af dette potentiale i kraft af vores velegnede havarealer og vores verdensførende virksomheder på området.
Nøglen til Europas grønne omstilling
Nordsøen står til at få en nøglerolle i forhold til at sikre et grønnere Europa, der er uafhængigt af kul, olie og gas, idet området er særligt velegnet til havvindmølleparker. Det skyldes, den relativt lave havdybde og gode vindforhold. Ved at etablere netværk mellem havvindmølleparker i Nordsøen og vores europæiske nabolande sikrer vi desuden forsyningssikkerhed mellem landene. På den måde sikrer vi altså aftagere til enorme mængder vedvarende energi, samtidig med, at vi accelererer den grønne omstilling både i Danmark og i Europa. Derudover ligger det enorme havområde tæt på områder i Tyskland og Holland, hvor der er et massivt energiforbrug.
Det danske vindeventyr
Havvindindustrien blev født i Danmark i 1991 med Vindebyparken nord for Lolland og i dag er det en global industri, hvor Danmark stadig er blandt verdens førende lande.
Den danske succeshistorie begyndte med politiske visioner for grøn energi. Visioner, der blev til konkrete mål for udbygningen af havvindenergi. Det fik vindindustrien til at investere og innovere, hvilket bragte prisen på den grønne energi ned. Herefter hævede politikerne ambitionerne yderligere, og vindindustrien investerede derfor endnu mere i vindenergi. Denne udvikling er et godt eksempel på et konstruktivt samarbejde mellem det private erhvervsliv, forskningssektoren og den offentlige sektor.
Læs om Ørsted og ATP’s planer for energiøen i Nordsøen