Oliekrisen i 1973 ramte Danmark som et slag med en forhammer. Afhængigheden af olieimport skulle reduceres markant, og Folketinget vedtog i 1979 at anlægge et naturgasnet. Gassen skulle strømme fra felter i Nordsøen til kysten ved Nybro ved Varde. Og videre herfra til Jylland, Fyn og Sjælland.
Nybro Gasbehandlingsanlæg blev en grundpille i den nye infrastruktur, for gaskvaliteten skulle være i orden før den kunne varme husstandene op og sikre mange virksomheder brændstof til produktionen. Siden1984 har gassen strømmet frit fra Nordsøen til de danske forbrugere - årligt er der løbet op til syv milliarder kubikmeter naturgas gennem rørene på Nybro.
Kåret som verdensmester
Det amerikanske konsulentfirma Juran Global har to gange kåret Nybro Gasbehandlingsanlæg som et af verdens mest sikre og mest effektive anlæg.
Finn Hedegaard og Henrik Bay, anlæggets daglige ledere, er sammen med resten af anlæggets medarbejdere stolte af resultaterne.
”Alle medarbejdere har en andel i resultaterne, og det er da bestemt en fjer i hatten, at vi kan matche store selskaber som BP, Norsk Hydro og Shell, når det gælder sikkerhed og effektivitet. Vi har uddelegeret ansvarsområder og mange opgaver, og det har givet en følelse af ejerskab for den enkelte medarbejder, både for opgaven og anlægget”, fortæller Henrik Bay.