Ørsted indgår aftale med Equinor om kreditter for CO2-fjernelse

Avedøre Power Station
Avedøre Power Station

I en ny aftale vil Ørsted over en tiårig periode sælge kreditter for fjernelse af CO2 (CDR-kreditter), der svarer til 330.000 tons CO2 til Equinor. Det sker som en del af Ørsteds projekt til CO2-fangst og -lagring, ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’, der fra 2026 kommer til at fange 430.000 tons biogen CO2  årligt fra to af Ørsteds biomassefyrede kraftvarmeværker. Den CO2, der bliver fanget, kommer fra bæredygtig biomasse og vil blive lagret permanent i Nordsøens undergrund. Derved fjernes CO2 fra atmosfæren, hvilket vil bidrage til en negativ udledning.

Salget af CDR-kreditter er medvirkende til, at ’Ørsted Kalundborg CO2 Hub’ kan realiseres, da biomassebaseret CO2-fangst og -lagring stadig befinder sig på et tidligt udviklingsstadie og er forbundet med høje omkostninger. Salget af CDR-kreditter og støtte fra Energistyrelsen har derfor været afgørende for finansieringen af projektet.  

At bidrage til et velfungerende frivilligt marked for handel med CO2, hvilket denne aftale er et eksempel på, er en del af Equinors strategi for at reducere sin nettoudledning af scope 1 og 2-drivhusgasemissioner med 50 % inden 2030 sammenlignet med niveauet i 2015. Maksimalt 10 % af dette mål må opnås ved hjælp af CDR-kreditter, og mindst 90 % af målet skal opnås gennem absolutte reduktioner.

Ole Thomsen, Senior Vice President og chef for Ørsteds kraftværksforretning, siger:
”Equinor deler Ørsteds engagement i forhold til at modne teknologierne til fangst og lagring af CO2.. Vi har allerede et partnerskab med Equinor og Nordsøfonden om at undersøge muligheden for at lagre COi undergrunden, og vi er glade for at udvide samarbejdet gennem denne aftale om salg af CDR-kreditter.”

Ørsteds partner Northern Lights, der er ansvarlig for at lagre CO2  i undergrunden, er også ejet af blandt andet Equinor.

Svein Skeie, chef for strategi og forretningsudvikling hos Equinor, siger:
"Vi er meget glade for at udvide vores samarbejde med Ørsted til også at omfatte CDR-kreditter, da vi deler troen på, at det er nødvendigt, at der bliver opbygget markeder, der muliggør fysisk CO2-reduktion og -fjernelse, for at emissionerne kan reduceres."


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Global Media Relations
Carsten Birkeland Kjær
99 55 77 65
cabkj@orsted.com


Om Ørsted
Det er Ørsteds vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker, bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg samt anlæg til produktion af vedvarende brint og grønne brændstoffer. Ørsted rangerer på CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer og var det første energiselskab i verden, der fik sit videnskabeligt baserede mål om netto-nuludledning godkendt af Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted har ca. 8.400 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2023 en omsætning på 79,3 mia. kr. (10,6 mia. euro). Du kan læse mere om Ørsted på orsted.com eller ved at følge os på FacebookLinkedIn, Instagram og X.