Første vindmølle installeret på Borkum Riffgrund 3, Tysklands største havvindmøllepark

Den første vindmølle er blevet installeret på den tyske havvindmøllepark Borkum Riffgrund 3. Med en installeret kapacitet på 913 MW bliver det den største havvindmøllepark i Tyskland, når den kommer i drift. Borkum Riffgrund 3 er også det første havvindmølleprojekt i verden, der er blevet tildelt uden subsidier, hvilket primært har været muligt, fordi Ørsted har indgået flere langsigtede elkøbsaftaler med industri- og teknologikunder. Borkum Riffgrund 3 ejes ligeligt af Ørsted og Nuveen Infrastructure.

Denne vigtige milepæl for Borkum Riffgrund 3 sker kort efter, at den 253 MW store havvindmøllepark Gode Wind 3 har leveret første strøm. Ørsted og Nuveen Infrastructure opfører Gode Wind 3 samtidigt med Borkum Riffgrund 3. Tilsammen vil de to havvindmølleparker næsten fordoble Ørsteds installerede kapacitet i Tyskland og levere et væsentligt bidrag til Tysklands grønne omstilling. Borkum Riffgrund 3 forventes at blive idriftsat i 2025.

I 2024 eksekverer Ørsted på den største portefølje af projekter i selskabets historie med i alt ca. 7,6 GW havvind under opførelse på tværs af tre kontinenter. Blandt projekterne er den britiske havvindmøllepark Hornsea 3 på 2,8 GW, som er verdens største enkeltstående havvindmøllepark, ligesom Ørsted i maj fejrede installationen af det første fundament på den 704 MW store havvindmøllepark Revolution Wind ud for USA’s østkyst.

Peter Obling, chef for Ørsteds aktiviteter i Kontinentaleuropa, siger:

”Borkum Riffgrund 3 er et foregangsprojekt inden for havvind. Det var den første havvindmøllepark i verden, som blev tildelt uden subsidier, og det er den første, som kommer over 900 MW-mærket i Tyskland. Jeg er stolt over, at den første vindmølle nu er installeret, og jeg ser frem til, at dette milepælsprojekt færdiggøres.”

Jordi Francesch, direktør for investeringer i vedvarende energi hos Nuveen Infrastructure, siger:

”Vi er glade for, at Nuveen Infrastructure sammen med Ørsted går forrest i den grønne omstilling af det tyske elmarked med den spændende milepæl, som installationen af den første vindmølle på Borkum Riffgrund 3 er. Havvindmølleparken bliver den største Tyskland, når den går i drift, hvilket er et bevis på vores evne til succesfuldt at styre store og komplekse projekter, der vil accelerere omstillingen af energisektoren."

Felix Gschnell, programchef for Borkum Riffgrund 3 og Gode Wind 3, siger:

"Vi har udviklet og bygget Borkum Riffgrund 3, siden vi vandt auktionerne i 2017 og 2018. At installere den første vindmølle er en stor succes for projektet og et stolt øjeblik for hele teamet. Vores fulde fokus er nu på at fortsætte med at gennemføre projektet sikkert og til tiden.”

Den første vindmølle på Borkum Riffgrund 3 blev installeret af installationsfartøjet ’Seaway Ventus’ fra Seaway 7. Installationen af de resterende vindmøller vil blive varetaget i samarbejde med ‘Wind Osprey’ fra Cadeler. På havvindmølleparken vil der blive installeret i alt 83 Siemens Gamesa-vindmøller, som hver har en kapacitet på 11 MW. Borkum Riffgrund 3 ligger ca. 72 km ud for Niedersachsens kyst i Tyskland og dækker et areal på ca. 75 km².

Grøn omstilling af tysk industri

I de tyske havvindauktioner i 2017 og 2018 blev Ørsted tildelt retten til at opføre Borkum Riffgrund 3 med et bud på 0 euro pr. MWh – hvilket aldrig tidligere var set i branchen. Elkøbsaftalerne, som Ørsted har indgået med industri- og teknologikunder, er afgørende for vindmølleparken. På Borkum Riffgrund 3 er der indgået aftageraftaler på i alt 786 MW med Amazon (350 MW), BASF (186 MW), Covestro (100 MW), Energie-Handels-Gesellschaft/REWE Group (100 MW), og Google (50 MW). Kontrakterne har en løbetid fra 10 til 25 år. Aftalerne skaber langsigtet prissikkerhed både for Ørsted som projektudvikler og for kunderne.

Nyt tilslutningskoncept

Borkum Riffgrund 3 er den første havvindmøllepark, som Ørsted opfører i Tyskland uden en offshore transformerstation. Med det nye tilslutningskoncept etableres der via forbindelseskabler på 66 kV direkte forbindelse mellem vindmøllerne og DolWin Epsilon-omformerplatformen, som drives af den tyske systemoperatør, TenneT.

Samtidig med Borkum Riffgrund 3 er installationen af vindmøllerne på Gode Wind 3 (253 MW) allerede godt undervejs. Begge havvindmølleprojekter er placeret tæt på Ørsteds eksisterende havvindmølleparker Borkum Riffgrund 1 og 2 samt Gode Wind 1 og 2. De to nye vindmølleparker vil næsten fordoble Ørsteds installerede havvindkapacitet i Tyskland, så den lander på ca. 2,5 GW. Som det er tilfældet med Ørsteds nuværende havvindmølleparker i Tyskland, varetages driften og vedligeholdelsen fra Norden-Norddeich og Emden i tyske Østfriesland, samt fra Eemshaven i Holland.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Ørsted Media Relations
Michael Korsgaard
+45 99 55 94 25
mikon@orsted.com

Nuveen Infrastructure
Orlando Wind-Cowie
Telefon: +44 (0) 7707 985 967
o.wc@lodestonecommunications.com

Om Ørsted
Det er Ørsteds vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker, bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg samt anlæg til produktion af vedvarende brint og grønne brændstoffer. Ørsted rangerer på CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer og var det første energiselskab i verden, der fik sit videnskabeligt baserede mål om netto-nuludledning godkendt af Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted har ca. 8.900 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2023 en omsætning på 79,3 mia. kr. (10,6 mia. euro).

Om Nuveen Infrastructure
Nuveen Infrastructure, der tidligere hed Glennmont Partners, er Nuveens division for infrastrukturinvesteringer. Nuveen er kapitalforvalter for TIAA-koncernen og har pr. 31. marts 2024 ansvaret for at forvalte aktiver med en værdi på USD 1,2 billioner. Nuveen Infrastructure sigter mod at investere i muligheder i mellemsegmentet på tværs af flere strategier og sektorer, herunder grøn energi, agroindustri, telekommunikation, transport og social infrastruktur. Med vores platform tilbyder vi et mangfoldigt sæt af investeringsmuligheder og skræddersyede strategier samt dyb ekspertise via vores omfattende partnernetværk.