Ørsted køber majoritetsandel i skotsk udviklingsprojekt for flydende havvind

Ørsted, der er verdensførende inden for havvind, tilslutter sig et joint venture for flydende vindenergi, som blev etableret af Simply Blue Group og Subsea 7. Salamander-projektet er et trædestensprojekt inden for flydende havvind ud for Skotlands østkyst. Projektet skal give den skotske forsyningskæde en tidlig mulighed for kapacitetsudvikling, før større ScotWind-projekter går i gang. Projektet vil gøre brug af de nyeste, innovative flydende havvindteknologier til at understøtte den omkostningsreduktion og læring, der er nødvendig for den kommercielle udbredelse af flydende havvind.

Ørsted, som er verdens førende virksomhed inden for havvind, har købt en majoritetsandel i det 100 MW store udviklingsprojekt inden for flydende havvind ved navn Salamander ud for den skotske kyst. Dermed indtræder Ørsted i et joint venture med Simply Blue Group, der er en førende irsk udvikler af flydende havvind, bølgeenergi og akvakultursystemer med lav miljøpåvirkning. Ørsted får en andel på 80 % af projektet som Simply Blue Groups nyeste joint venture-partner ved siden af minoritetspartneren Subsea 7.

Det er planen, at Salamander skal udvikles inden for rammerne af innovationssporet i Crown Estate Scotlands kommende leasingrunde for innovation, olie og gas (Innovation and Targeted Oil and Gas (INTOG)) senere på året. Projektet, der er etableret af Simply Blue Group, er designet som et springbræt for flydende vindteknologi, der giver mulighed for, at forsyningskædevirksomheder kan forberede sig på at udnytte flydende vindmuligheder i kommerciel skala og hjælpe teknologien til at blive omkostningseffektiv så tidligt som muligt. Salamander-projektet er en udløber af andre lignende projekter, som Simply Blue Group er i gang med at udvikle sammen med store energiselskaber i Irland og Wales. 

Martin Neubert, viceadministrerende direktør og kommerciel direktør for Ørsted, siger: ”Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale med Simply Blue om at blive partner i dette lovende projekt, som yderligere udvider Ørsteds engagement i flydende havvind, og som vil give os en masse erfaringer, som vi kan bruge på ScotWind og andre flydende vindprojekter, mens teknologien bevæger sig fra demoprojekter til stor skala. Ørsted har i 30 år været drivkraften bag kommercialiseringen af bundfast havvind, og i løbet af det næste årti ønsker vi at gøre flydende havvind til en lige så stor succes gennem projekter som dette.”

Sam Roch-Perks, administrerende direktør for Simply Blue Group, siger: ”Vi er glade for, at Ørsted har sluttet sig til Simply Blue Group og Subsea 7 i udviklingen af Salamander-projektet. Ørsted er en førende aktør inden for vedvarende energi og bidrager til det prestigefyldte Salamander-projekt med betydelig ekspertise. Som en af de førende udviklere af flydende vindenergi ønsker Simply Blue Group at bidrage til udviklingen af det skotske marked for havvind og dets forsyningskæde. Skotland har nogle af verdens bedste områder til udvikling af flydende vindprojekter, og vi ser frem til samarbejdet med Ørsted om dette spændende og vigtige projekt.”

Duncan Clark, regionsdirektør for Storbritannien i Ørsted, siger: ”Dagens udmelding bekræfter Ørsteds engagement i flydende havvind – en teknologi i udvikling med en spændende fremtid i Skotland – og vi ser frem til at samarbejde med Simply Blue Energy og SubSea 7 om at realisere potentialet i dette spændende projekt. Udviklingen af projekter af den type og omfang, som Salamander er og har, giver mulighed for en nem overgang til levering af flydende havvindprojekter i stor skala. Projektet understøtter den omkostningsreduktion og læring, som underbygger den kommercielle udbredelse af flydende havvind, samtidig med at der udvikles infrastruktur, forsyningskæde, arbejdspladser og kompetencer, der kan hjælpe Skotland med at cementere sin plads som førende i verden inden for flydende havvind, i takt med at branchen vokser i de kommende årtier.”

Subsea 7 – en førende virksomhed på globalt plan inden for levering af havbaserede energiprojekter og -ydelser 7– er allerede en del af projektet som joint venture-partner.  Subsea 7 har solid erfaring med at levere havbaserede energiprojekter samt ekspertise inden for den skotske forsyningskæde.

John Evans, administrerende direktør for Subsea 7, siger: ”Hensigten fra starten var at etablere Salamander som et projekt, der ville være interessant for store aktører inden for vedvarende offshoreenergi. Projektet er et afgørende skridt på vejen mod at opfylde ambitionerne for flydende havvind i Skotland, som spiller en vigtig rolle i energiomstillingen og rejsen mod energineutralitet. Vi er glade for, at Ørsted indtræder som majoritetspartner, og ser frem til at samarbejde om denne spændende mulighed.”

Green Giraffe har fungeret som rådgiver for Simply Blue Group og Subsea 7 angående Salamander-joint venturet med Ørsted.

Om Salamander-projektet
Salamander-projektet vil bruge innovative og avancerede flydende havvindteknologier til at producere grøn strøm.  Med en ambition om at levere op til 100 MW vil Salamander-projektet også bidrage til den skotske regerings mål om 11 GW installeret havvind inden 2030 samt den britiske regerings mål om 1 GW flydende havvind i drift inden samme dato. 

Projektet er langt i planlægningen og skal videreudvikles inden for rammerne af INTOG’s innovationsspor. Projektet har fokus på leveringsevne samt på det innovative syn på forsyningskædeforholdene og industrialiseringen af fundamenterne.

Crown Estate Scotland og Marine Scotland offentliggjorde for nylig, at de forventer at lancere INTOG-leasingrunden i juni i år. INTOG tildeler havarealer via en auktionsproces med to puljer – en til innovationsprojekter i mindre skala på under 100 MW og en til større projekter forbundet med infrastruktur til olie og gas. Det forventes, at der i efteråret 2022 vil blive tildelt eksklusivaftaler til succesfulde projekter med optionsaftaler underskrevet i efteråret 2023.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Ørsteds britiske presseafdeling
Paul Haines
+44 7880 149088 
pauha@orsted.com   

Simply Blue Group
Sara Mackeown
+353861044011 
sara.mackeown@simplybluegroup.com

Subsea 7
Tracey Miller 
Tracey.Miller@Subsea7.com

Ørsteds presseafdeling i Danmark
Tom Christiansen
+ 45 99 55 60 17
tomlc@orsted.com 

Om Ørsted A/S

Om Simply Blue Group
Simply Blue Group, der har hovedsæde i Cork i Irland, er en førende udvikler af blå økonomi med fokus på at erstatte fossile brændstoffer med ren havenergi. Virksomheden udvikler banebrydende projekter inden for blå økonomi – flydende havvind, bølgeenergi og akvakultursystemer med lav miljøpåvirkning – alt sammen i harmoni med havene. Selskabet har en portefølje af flydende havvindprojekter på over 9 GW, primært i farvandet ud for Irland og Storbritannien. Simply Blue er dedikeret til at skabe nye økonomiske muligheder for kystsamfundene samt til at udvikle projekter, der sameksisterer med bæredygtigt fiskeri og bevarelse af havmiljøet. Se mere på simplybluegroup.com.  

Om Ørsted
Det er Ørsteds vision at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker, bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg samt anlæg til produktion af vedvarende brint og grønne brændstoffer. Desuden leverer Ørsted energiprodukter til sine kunder. Ørsted er det eneste energiselskab i verden med en videnskabeligt baseret målsætning om netto-nuludledning. Målsætningen er valideret af Science Based Targets initiative (SBTi). Ørsted er kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab i 2022 i Corporate Knights’ Global 100-indeks over verdens mest bæredygtige virksomheder og rangerer på klimaorganisationen CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer. Ørsted har 6.836 medarbejdere og har hovedsæde i Danmark. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2021 en omsætning på 77,7 mia. kr. Du kan læse mere om Ørsted på orsted.com eller ved at følge os på Facebook, LinkedIn, Instagram og Twitter.

Om Subsea 7
Subsea 7 er førende på globalt plan inden for levering af havvindprojekter og -ydelser til energiindustrien, som er i udvikling. Vi skaber bæredygtig værdi ved at være branchens foretrukne samarbejdspartner og arbejdsgiver og ved at levere de effektive løsninger inden for havvind, som verden har brug for.  Læs mere på www.subsea7.com.

Vedhæftninger