Hvorfor var H.C. Ørsteds opdagelse stor?

Elektromagnetisme og grøn energi

Inden H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen, kendte man kun til statisk elektricitet, som opstår, når to legemer gnides mod hinanden. Men H.C. Ørsted havde evnen til at tænke ud af boksen. Derfor fandt han frem til det, der blev starten på en teknologisk revolution, da han på grund af en livlig kompasnål opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. 

Hvorfor var H.C. Ørsteds opdagelse stor?

Fra fossile brændstoffer til at brænde for vinden 

I lang tid havde det været sådan, at når der skulle laves store mængder energi, krævede det, at noget skulle brændes af. Fx olie, gas eller kul. Men takket være H.C. Ørsted kan vi i dag gøre det på en anden måde. Uden hans opdagelse af magnetismens evne til at producere elektricitet – det man kalder induktion – havde vi ikke kunne udnytte vinden og omsætte den til grøn energi.

Skal din skole blæses omkuld?

Få Experimentariums piloter ud på din skole for at gennemgå H.C. Ørsteds forsøg om elektromagnetisme. Vi trækker lod om ti besøg over hele landet. Konkurrencen er slut og vinderne får direkte besked.

Se filmen om forsøget

Vinden presser på vindmøllens store vinger og får dem til at rotere. Herefter omsættes det via en generator til strøm, som via energinettet sendes ud til en masse husstande.