Spørgsmål og svar om tilskud

Find hoved og hale i det der med tilskud.

Har du spørgsmål til tilskudsordningen eller til de forskellige typer af energiforbedringer, kan du finde svar her. Listen indeholder de spørgsmål, vores kunder oftest stiller.
Spørgsmål og svar til energiforbedringer
 • 1. Mit energiforbedringsprojekt er afsluttet, hvad gør jeg?  
  Når du har fået udført din energiforbedring, skal du sende os dokumentationen i form af en kvittering/faktura fra din håndværker. Dette skal sendes pr. mail til tilskud@orsted.dk eller pr. post til Ørsted, Teknikerbyen 25, 2830 Virum, Att. Tilskud.
 • 2. Er det muligt at få tilskud til energiforbedringer?
  Ja, det er det. Du kan få kontant tilskud fra Ørsted, hvis du laver energiforbedringer i din bolig. Læs mere om, hvordan du søger tilskud her.
 • 3. Hvordan regner jeg ud, hvor mange kvadratmeter vinduer jeg skifter?
  Først regner du arealet ud af hvert vindue (højde gange bredde), og derefter lægger du alle arealerne sammen for alle de skiftede vinduer. Dette tal skriver du ind i beregneren.
 • 4. Hvor ansøger jeg om tilskud?
  Det er nemt at søge om tilskud til energiforbedringer i din bolig. Du kan ansøge lige her.
 • 5. Jeg er ikke kunde hos Ørsted, kan jeg godt søge tilskud alligevel?
  Ja, det kan du faktisk. Tilskudsordningen gælder alle private husstande i Danmark.
 • 6. Kan jeg få tilskud til at udskifte mit gamle naturgasfyr med et nyt?
  Ja, det kan du. Men vær opmærksom på, at du ikke kan få tilskud, hvis din gamle gaskedel er en kondenserende model. Hvis dit gasfyr er yngre end 10 år, vil det ofte være kondenserende og derfor ikke være omfattet af tilskudsordningen.
 • 7. Hvem skal jeg søge om tilskuddet, hvis jeg bor i en andelsforening?
  Det skal være den 'tegningsberettigede person' i jeres andelsboligforening – typisk formanden – der søger om tilskud på foreningens vegne.
 • 8. Kan jeg selv energiforbedre min bolig og stadig søge om tilskud?  
  Ja, Ørsted stiller ikke krav til, at det er et håndværkerfirma, der udfører arbejdet. Tilskuddet hænger sammen med materialerne, og husstanden, som betaler for arbejdet eller materialerne, modtager tilskuddet.
Spørgsmål og svar til gas
 • 1. Er gasfyr også energimærkede?

  Ja, ligesom med for eksempel køleskabe og vaskemaskiner er de fleste gasfyr også energimærkede på en skala fra A-G.

  Gasfyr, der er mærket med energimærke A, har det laveste energiforbrug. Et gasfyr med energimærke G har det højeste energiforbrug og er dermed dårligst. 

 • 2. Hvordan søger jeg tilskud til et nyt gasfyr?

  VVS-installatøren kan ansøge om tilskud på vegne af dig via vores tilskudsberegner, eller du kan selv benytte tilskudsberegneren.

  *Vær opmærksom på at tilskuddet skal søges inden du accepterer tilbuddet.

 • 3. Kan jeg få tilskud til at udskifte mit gamle gasfyr med et nyt?
  Ja, det kan du. Men vær opmærksom på, at der ikke kan opnås tilskud, hvis den gaskedel, du udskifter, er en kondenserende model. Hvis dit gasfyr er 10 år eller yngre, vil det som oftest være kondenserende og derfor IKKE omfattet af tilskudsordningen.
Spørgsmål og svar til luft-til-luft-varmepumpe
 • 1. Fryser luft-til-luft-varmepumpe til om vinteren?
  Hvis temperaturen er lav, kan der dannes is på ventilatoren. Når udeluften trækkes forbi varmepumpen, afkøles den meget. Men godkendte luft-til-luft-varmepumper er selvafrimende. Typisk stopper de 5 minutter hver time for at afrime.
 • 2. Hvor er det bedst at placere min luft-til-luft-varmepumpe?

  Du skal ikke placere varmepumpen lige ved terrassen eller soveværelsesvinduet, fordi den støjer lidt (se spørgsmål om larm). Den del, der skal sidde indenfor, skal være centralt placeret i huset på en væg, så varmen kan fordele sig bedst muligt ud i boligen. Fabrikanterne oplyser om støj både ude og inde, og det anbefales at vælge en støjsvag model.

 • 3. Kan jeg installere en luft-til-luft-varmepumpe i mit sommerhus?
  En luft-til-luft-varmepumpe er en udmærket løsning til et fritids- eller sommerhus, men den opvarmer kun boligen – ikke brugsvandet. Godkendte varmepumper har en 8°C eller 10°C funktion, som holder huset på denne temperatur hele vinteren, når du ikke bruger huset. Du kan også få en mobil fjernstyring til varmepumpen, så du for eksempel kan justere varmen på vej til sommerhuset.
 • 4. Hvor meget larmer en luft-til-luft-varmepumpe?

  En varmepumpes støjniveau måles på DeciBel (dB)-skalaen. Den indvendige del på en ny og energieffektiv luft-til-luft-varmepumpe ligger fra cirka 24 dB med blæseren på laveste hastighed. Støjgrænsen i boligområder er fastsat til 35 dB(A) ved skellet. Hvis den grænse overskrides, kan kommunen kræve, at du flytter varmepumpen.

  Støjniveau til sammenligning  dB 
   En stille dagligstue  20-30
   Samtale i normalt toneleje  60
   Køleskab  40
   Trafikstøj på en travl gade  65
   Lastbilmotor  85-90
   Boremaskine og lignende  110
   Fly på en landingsbane  140

 • 5. Hvor meget kan jeg forvente i tilskud ved skift fra elvarme til luft-til-luft-varmepumpe?
  Ønsker du at konvertere elvarme til luft-til-luft-varmepumpe, kan du beregne et evt. tilskud hertil via vores tilskudsberegner.
Spørgsmål og svar til jordvarmepumpe
 • 1. Hvor stort et jordareal kræver jordvarme?

  Jordvarme til et normalt hus kræver, at du har omkring 4-500 m2 grundareal – eksklusiv husets grundplan, carport, terrasse, indkørsel etc. Jordslangerne skal normalt graves 70-110 cm ned og lægges med 1-1,5 meter afstand i vandret plan. Regn med 150-200 m slange pr. 100 m2 beboelse.

 • 2. Bruger et jordvarmeanlæg el?
  Et jordvarmeanlæg kører på strøm  for at virke. Anlægget bruger meget mindre energi, end den energi du til gengæld får i varme. Et godt anlæg giver dig i gennemsnit over året ca. 3-5 kWh varme for hver kWh, det bruger. Du får altså op til 3-5 gange mere varme, end du betaler for.
 • 3. Hvor meget kan jeg forvente i tilskud ved skift fra elvarme til jordvarmepumpe?
  Ønsker du at konvertere elvarme til jordvarmepumpe, kan du beregne et evt. tilskud hertil via vores tilskudsberegner.
Spørgsmål og svar til solfanger og solceller 
 • 1. Hvad gør jeg i de kolde solløse vintermåneder?

  Du bliver nødt til at supplere solvarmen med andre opvarmningsformer – for eksempel naturgas eller el. På en solrig vinterdag vil varmeanlægget kunne levere rigeligt med varme til brugsvand. Men på en overskyet vinterdag vil solvarmeanlægget kun levere begrænset varme.

 • 2. Kan et solvarmeanlæg opvarme hele mit hus?
  Nej. Solen skinner desværre for lidt i Danmark. De begrænsede soltimer i Danmark gør, at et solvarmeanlæg ikke kan stå for opvarmningen alene. Derfor er du nødt til at supplere med for eksempel elvarme eller naturgas. Et solvarmeanlæg kan – set over hele året – kan dække mellem 50 og 75 % af dit varmtvandsforbrug og op til 30 % af opvarmningen i din bolig.